Bilsem Sınavlarına Hazırlık

22 Şubat 2024


Bilsem Nedir?

Bilim ve Sanat Merkezi; örgün eğitime devam eden, genel zihinsel yetenek, görsel sanatlar (resim) ya da müzik alanında özel yetenekli olduğu uzmanlarca belirlenen öğrenciler için okul saatleri dışında yeteneklerini geliştirmek, destek eğitim sunmak için kurulmuş özel eğitim kurumudur.

Bilsem Yetenek Alanları Nelerdir?

Bilsem Merkezlerinde 3 adet yetenek alanı bulunmaktadır;
-Genel Zihinsel Yetenek Alanı
Proje tabanlı eğitim verilen bu süreçte yabancı dil, matematik, fizik, kimya, felsefe, ve tarih  gibi konular ele alınır.

-Görsel Sanatlar (Resim) Yetenek Alanı
Proje tabanlı eğitim verilen bu süreçte heykel, fotoğraf, resim ve karikatür gibi görsel okuryazarlık konuları ele alınır.

-Müzik Yetenek Alanı
Bu eğitim sürecinde bireysel müzik aleti çalabilme, koro, müzik okuryazarlığı ve müziğe yönelik işitme gibi konular ele alınır.

Bilsem Merkezlerinde Eğitim Nasıl Olur?

Yaparak yaşayarak öğrenme anlayışına dayalı bu kurumlarda sergiler, projeler, gezi faaliyetleri ve yarışmalar düzenlenmektedir. Öğrencilerin de proje üreterek mezun olmaları beklenir. Programın belirli bir tamamlanma süresi bulunmamaktadır. Her öğrenci kendi bireysel hızına göre ilerler. Öğrenciler liseyi bitirene kadar bu programa devam edebilirler. Notlandırma ve sınav olmayan bu eğitim sürecinde istek ve devamlılık beklenmektedir. %30 devamsızlığı aşan öğrencilerin Bilsem Merkezinden kaydı silinmektedir.

Bilsem Sınavına Aday Gösterilme ve Bilsem Başvuru Süreci Nasıldır?

Her okuldan, toplam öğrenci sayısının en fazla %20'si aday gösterilebilir. Her bir yetenek alanı için; 1., 2., 3. ve 4. sınıf öğrencilerinin kendi sınıf düzeyinde bu yüzdelik dilimde yer almalısı gerekir. Sınıf öğretmenleri tarafından aday gösterilen öğrenciler sınav ücretini yatırdıktan sonra sınıf öğretmenlerinden gözlem formunu doldurmasını talep edebilirler. Bir öğrenci en fazla 2 yetenek alanında aday gösterilebilir.

Bilsem Sınav Aşamaları Nelerdir?

Bilsem sınavları ön değerlendirme uygulamaları ve bireysel değerlendirme uygulamaları şekilde iki aşamalı bir sınavdır. Görsel ve müzik yetenek alanlarında başvuru yapan öğrenciler kendi okullarında belirlenen saat ve tarihte dijital ortamda (tablet, bilgisayar vb.) ön değerlendirme uygulamasına girerler. Genel zihinsel yetenek alanında başvuru yapan öğrenciler belirlenen merkezi okulda, belirtilmiş olan saat ve tarihte ön değerlendirme uygulamasına girerler. MEB'in belirlediği taban puanı geçen öğrenciler 2. aşama olan Bireysel Değerlendirme Uygulamasına girmeye hak kazanırlar.

2. aşamaya girmeye hak kazanan öğrenciler ilgili yetenek alanıyla alakalı belirlenen merkezi okulda bireysel değerlendirme uygulamalarına girer. Komisyonca belirlenen puanı alan öğrenciler bu aşamayı başarıyla tamamlar ve Bilsem Merkezine kayıt olmaya hak kazanır.

akillikafa.com'un Bilsem Sınavına Katkıları

Akıllı Kafa içerik açısından çocukların dikkat seviyelerine, akıl yürütme becerilerine katkı sağlayacak şekilde oluşturulmuştur. Çocukların bilişsel gelişimlerine katkı sağlayan içeriklerle Bilsem sınavındaki başarılarına da destek olmaktadır. Aynı zamanda Bilsem sınavındaki sorulara benzer içerikler çocukların sorulara aşinalığını geliştirmekte ve kolay algılamasını sağlamaktadır.

Akıllı Kafa bilgisayar, tablet ve telefonunuzdan erişebileceğiniz bir platformdur. Bu özelliği sayesinde Bilsem sınav uygulanma şekli açısından çocuğa aşinalık kazandırır.  Aynı zamanda sınava hazırlık için oluşturulmuş kitaplara ulaşamayan veya teknolojiyle ilgili çocukların içeriklere kolayca ulaşabileceği ücretsiz bir uygulamadır.

İster üye olarak, ister üye olmadan akıllı kafa içeriklerini özgürce kullanabilirsiniz. Hemen üst menüden testlere tıklayın ve öğrenmeye başlayın!

Akıllı Kafa, Bilsem Sınavlarına hazırlık aşamasında her zaman yanınızdadır...

Yorumlar (0)

Yorum yaparken Topluluk Kuralları 'na uyunuz.